Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes krátce po třínácté hodině nám byl KOPISem Pardubice vyhlášen poplach k požáru umělecké kovárny ve Vraclavy u Vysokého Mýta. Na místo jsme vyjeli s oběmi CAS v  celkovém počtu šesti hasičů.

 Po našem příjezdu již na místě zasahovali jednotky HZS stanice Vysoké Mýto, JSDHO Vysoké Mýto a hasiči podniku JSDHO Iveco. Členové naší jednotky byli v dýchací technice rozděleni pro pomoc na jednotlivé úseky, kde se řídili příkazy velitele zásahu. Po lokalizaci požáru byla naše jednotka odeslána zpět na naši stanici.

Na místě dále zasahovali jednotky HZS stanice Ústí nad Orlicí, JSDHO Zámrsk, JSDHO Vraclav.  

Zpráva tiskové mluvčí HZS Pardubického kraje.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí
Dne 22. října 2008 ve 13.02 hodin zasahovalo šest hasičských jednotek u požáru v areálu bývalého ZD, ve výrobní hale nábytku ve Vraclavi. Jednalo se o dvoupodlažní objekt o rozměrech 100 x 20 m. V přízemí se nacházel sklad, v prvním patře prodejna a k tomu byla přistavěna výrobna. Požárem byl zasažena část skladu a expediční prostory o rozloze 10 x 20 m. Včasným zásahem se podařilo zamezit rozšíření požáru do výrobní haly a do prodejny. Plameny poškodily výrobnu nábytku a komponenty k jeho výrobě. Jedním z komponentů je i molitan. Při jeho hoření se do vzduchu uvolňují toxické zplodiny, například kyanovodík. Hasiči při tomto zásahu museli používat dýchací přístroje. Při požáru byl zraněn jeden zaměstnanec, který utrpěl popáleninu pravé ruky. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 13.30 hodin a zcela zlikvidován byl ve 14.19 hodin. Příčinou vzniku požáru je nedbalost při svařování. Škoda byla předběžně stanovena na 2 miliony 100 tisíc korun. Okamžitým a efektivním zásahem se podařilo hasičům uchránit hodnoty za 5 milionů korun.