Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekapitulace sobotní bleskové povodně

 

V sobotu, 7. srpna, od 8 hodiny ranní do půlnoci zaznamenali profesionální a dobrovolní hasiči 28 výjezdů v souvislosti s lokálními povodněmi na Chrudimsku. Voda zasáhla více než 14 obcí (Mladoňovice, Morašice, Janovice, Bylany, Rozhovice, Lány, Prachovice, Třemošnice, Lukavice, Liboměřice, Zaječice, Bojanov, Slatiňany, Svídnice, Dřenice, Orel), v nichž došlo k zatopení desítek domů, ale i komunikací.

Hasiči postupně odčerpávali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. V Rabštejnské Lhotě musel být v sobotu dopoledne evakuován dětský letní tábor. Evakuace se týkala přibližně 50 osob. Naštěstí nikdo nebyl ohrožen na životě. Další dětský tábor hasiči evakuovali o několik minut později v Licibořicích, části obce Šiškovice. Skautský tábor se 60 dětmi se ocitl pod vodou. Hasiči tady zajišťovali náhradní ubytování v Základní škole ve Slatiňanech.
Silnice z Rabštejnské Lhoty do Čejkovic byla podemleta vodou a zcela poničena a byla zcela uzavřena. Na silnici z Vlčnova do Slatiňan musela být bagrem zcela zničena komunikace, aby bylo před velkou vodou uchráněno město Slatiňany. V Dřenicích plnili hasiči pytle s pískem a stavěli z nich hráze. Hladina řeky Bylanky až do večerních hodin stoupal a začala ohrožovat i sousední okres Pardubice. Hasiči poté museli plnit pytle s pískem, které byly postupně umísťovány na ohrožená místa v obci Třebosice.

Následky z přívalového deště likvidovali po celý den až do noci minimálně tři desítky jednotek požární ochrany. Ve večerních hodinách hasiči monitorovali situaci v Dřenici a čekalo se, zda voda opadne a bude se moci pokračovat v odčerpávání vody ze zatopených objektů. Přes noc tedy odčerpávaly jednotky dobrovolných hasičů vodu ve svých obcích, a to ve Svídnici, Dřenici a Orli.

Dnes, v neděli 8. srpna, začnou v ranních hodinách obcházet hasiči se starostou města Slatiňany obyvatele, kterým voda zatopila sklepy, a sepisovat žádosti o odčerpání vody v zatopených objektech. Poté se začne voda postupně odčerpávat. Posledním místem, kde se voda odčerpává pomocí čerpadel, je obec Třebosice na Pardubicku.

(Vendula Horáková, mluvčí krajských hasičů)