Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výcvikový hasičský trenažér ve V.M.

22. 11. 2010

 

Dnes, 22. listopadu, ve 14 hodin byl slavnostně uveden do provozu výcvikový trenažér – kontejner ´Flashover´, který je umístěn v prostoru hasičského stadionu v Drábech ve Vysokém Mýtě. Pardubický kraj je čtvrtým místem v republice, kde bylo toto zařízení postaveno. V Evropských zemích je tento trenažér běžným standardem. U nás je výstavba a provoz těchto zařízení teprve na začátku. Doposud bylo postaveno výcvikové zařízení v Brně, v Hamrech u Prostějova a v Havlíčkově Brodě.

Flashover kontejner, tedy trenažér, je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru. Jde o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů (12m, 6m), ve kterých mohou jednotky požární ochrany nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.
V trenažéru je možné simulovat a zkoumat různá prostředí dynamických požárních jevů. „Velkou popularitu si trenažéry získaly zejména pro svou schopnost vytvořit podmínky blížící se skutečnému prostředí působení požáru, jednoduchou obsluhu, nízkou cenu a bezpečností při vlastním výcviku,“ říká velitel požární stanice Vysoké Mýto npor. Milan Vincenc, DiS.

Výstavba výcvikového zařízení ve Vysokém Mýtě začala v listopadu loňského roku terénní úpravou části pozemku u hasičského stadionu. V březnu letošního roku byl navážen další materiál na výstavbu a svépomocí příslušníky HZS bylo celé zařízení postupně realizováno. „Kontejnery byly upravovány na požární stanici a poté pro konečnou montáž převezeny na předem upravené místo.Ve Vysokém Mýtě se můžeme pochlubit ojedinělou konstrukcí spalovací pece, která je vyzděná ze šamotových cihel,“ dodává npor. Milan Vincenc.

Cihly lépe simulují rozvoj požáru a jeho dynamiku, což už také potvrdily první ostré zkoušky. Součástí nově vzniklého areálu je skladovací kontejnerová plocha pro uskladnění dřevěných palet pro spalování. Po záběhu a výcviku instruktorů bude celé zařízení využíváno ke speciální odborné přípravě hasičů. Tato odborná příprava se svým charakterem nejvíce přibližuje skutečným podmínkám při požáru a umožní nácvik dovedností hasičů zvládat krizové situace.
Výcvik hasičů v trenažéru na tuhá paliva simulující reálné podmínky požáru v tzv. „FLASHOVER“ kontejneru, má téměř třicetiletou tradici. Z místa svého vzniku ve Skandinávii se tento způsob odborné přípravy rozšířil postupně do celého světa.

(Vendula Horáková, mluvčí krajských hasičů)