Jdi na obsah Jdi na menu
 


95.) 13.9.2016, 16:28 - Dopravní nehoda

13. 9. 2016

Je krátce po 16. hodině a z letiště Choceň - LKCO-U startuje malé jednomístné ultralehké letadlo Loudal Mini Straton TR1. Nabírá výšku proti kopci "Babka" a směřuje na obec Podrážek. Krátce po startu však z dosud nezjištěných příčin ztrácí výšku a ve velmi nízké letové hladině přelétá komunikaci č. 357. Po ní v tu chvíli projíždějící řidiči sledují nízko letící letoun, který se v zápětí zřítil na okraji lesa a volají tísňovou linku. Poplach je hasičům vyhlášen v 16:27. Na místo následně vyráží jednotka HZS Vysoké Mýto a dobrovolní hasiči z Chocně a Vysokého Mýta. Jako první je na místě zásahu jednotka HZS Vysoké Mýto spolu s posádkou rychlé záchranné služby a Policií ČR. Hasiči rychle lokalizují místo havárie a zahájí vyprošťování zraněného pilota. Následně na místo přijíždí jednotka JSDH Choceň a JSDH Vysoké Mýto. Nechvíli poté zde přistává také vrtulník "Kryštof" letecké záchranné služby (LZS) z Hradce Králové. Pilot zříceného stroje je na nosítkách jednotkou HZS Vysoké Mýto přenesen mimo lesní porost na přilehlou louku. Neprodleně je zahájena jeho resuscitace. Hasiči zúčastněných jednotek se dle pokynů lékařů z RZS a LZS po dvou minutách střídají v nepřímé masáži srdce. Zasahující lékaři mezitím provádějí další nezbytné kroky k záchraně zraněného. Bohužel i přes veškerou poskytnutou pomoc je zhruba po půl hodině oživovacích pokusů těžce zraněný pilot prohlášen za mrtvého. Na místo zásahu dosedá vrtulník Letecké služby Policie ČR. Místo pádu stroje je ohraničeno páskou a předáno zúčastněným složkám Policie ČR. Po dohodě s velitelem zásahu se obě dobrovolné jednotky vrací zpět na své základny. Na místě zůstává pouze jednotka HZS Vysoké Mýto. Trosky letounu byly následně předány pracovníkům úřadu pro zjišťování leteckých nehod.

Pozn. autora: Internetové sdělovací prostředky bezprostředně po této neštastné události informovaly veřejnost o pádu letadla, jehož pilot dle jejich sdělení utrpěl pouze zranění a samotný stroj po pádu zasáhl požár. Než některá média uvedla svá tvrzení na pravou míru, rozšířilo se mezi informovanou veřejností spoustu mýtů a polopravd. Kdyby toto byla bajka, poučení z ní by mohlo znít: "Kdo senzaci chce míti, ten musí rychle noviny čísti. Kdo na pravdu si počká, ten se taky skutečnosti dočká".

Fotodokumentace ze zásahu je prozatím jen "nouzová z telefonu". Po vytřídění pořízených fotek dodáme další foto záznamy ze zásahu co nejdříve.

 

Technika JSDH Choceň:  CAS 16 (Praga NTS), CAS32 (Tatra 148)

Technika HZS Vysoké Mýto:  RZA (Volkswagen), CAS 20 (M. Benz Atego)

Technika JSDH Vysoké Mýto:  CAS 30 (Tatra 815)

 

Fotodokumentace na serveru www.pozary.cz

Další článek v Orlickém deníku

 

 

Náhledy fotografií ze složky 95.) 13.9.2016, 16:28 - Dopravní nehoda